Wednesday, January 4, 2012

Hormones Objective type Questions


1. Hormones
(A) Act as coenzyme
(B) Act as enzyme
(C) Influence synthesis of enzymes
(D) Belong to B-complex group
2. Hormone that binds to intracellular receptor is
(A) Adrenocorticotropic hormone
(B) Thyroxine
(C) Follicle stimulating hormone
(D) Glucagon
3. Hormone that bind to cell surface receptor and require the second messenger camp is
(A) Antidiuretic hormone
(B) Cholecystokinin
(C) Calcitriol
(D) Gastrin
4. A hormone secreted from anterior pituitary is
(A) Growth hormone (B) Vasopressin
(C) Oxytocin (D) Epinephrine
5. A hormone secreted from posterior pituitary is
(A) Vasopressin
(B) Thyrotropic hormone
(C) Prolactin
(D) Adrenocorticotropic hormone
6. The number of amino acids in human growth hormone is
(A) 91 (B) 151
(C) 191 (D) 291
7. Growth hormone causes hyperglycemia. It is a result of
(A) Decreased peripheral utilization of glucose
(B) Decreased hepatic production via gluconeogenesis
(C) Increased glycolysis in muscle
(D) Decrersed lipolysis
8. Acromegaly results due to excessive release of
(A) Thyroxine (B) Growth hormone
(C) Insulin (D) Glucagon
9. Growth hormone is released by
(A) Somatostatin
(B) Growth hormone releasing hormone
(C) Prolactin release inhibiting hormone
(D) Luteinizing releasing hormone
10. The number of amino acids in prolactin is
(A) 134 (B) 146
(C) 172 (D) 199
Correct if any answer is wrong

Answer
1. C 2. B 3. A 4. A 5. A 6. C 7. A 8. B 9. B 10. D


Post a Comment