Wednesday, January 4, 2012

Mcq question bank Immune system


1. The immunity acquired by inoculation of living organism of attenuated virulence is
a. Artificial active immunity
b. Passive immunity
c. Natural active immunity
d. Local immunity
2. Organisms can be attenuated for inoculation by
a. Growing it at a temperature higher than optimum
b. By passage through animals of different species which are less susceptible to it
c. By continous cultivation in presence of antagonistic substance
d. Any one of the above
e. None of these
3. Passive immunity lasts for the period of about
a. 10 days
b. 2 – 3 months
c. 10 years
d. None of the above
4. The markers helpful in detecting antiimmunity are
a. Hyper gamma globulinaemia
b. Circulating antibodies
c. Response to cortisone
d. Lymphoid hyperplasia
e. All of these
5. Following substance may act as an antigen
a. Egg albumin
b. RBC and serum
c. Vegetable protein
d. Snake venom
e. All of these
6. H antigen are present in
a. Motile organ
b. Non-motile organ
c. Both a & b
d. None of these
7. Antitoxin is used for _____ immunization.
a. Active b. Passive
c. Both a and b d. None of these
8. The agglutinin test is used for _______
a. Identification of isolated bacteria
b. Typing of bacterial species
c. Study of antigenic structure of bacteria
d. All of these
e. None of these
9. In blood transfusion it is essential that
a. Blood of hologous group should always be same
b. Direct matching between patient’s serum and donor’s corpuscles be performed
c. Both a & b
d. None of these
10. To be anaphylactic, the sensitizing substance should be
a. Protein in nature
b. Should have a large molecular weight
c. Soluble in tissue fluids
d. All of the above
e. None of these
11. The basics of pathology in asthama,allergic rhinitis, urticaria are
a. Local vasodilation
b. Increased capillary secretion
c. Excess eosinophils in tissue secretion and blood
d. All of these
12. Which test is used for detecting susceptibility of an individual to diphtheria toxin?
a. Schick tests b. Dick test
c. V-P test d. Precipitin test
13. Syndromes associated with Human T lymphotropic virus type I(HTLV-I) are
a. Adult T-cell lymphoma
b. Hairy cell leukemia
c. Adult T cell leukemia
d. All of these
Answer
1. a 2. d 3. a 4. e 5. c 6. a 7. b 8. d 9. c 10. b 11. e 12. a 13. b


Post a Comment