Saturday, September 29, 2012

Molecular biology Exam Questions And Answers

1.DNA sequence is TAG. What shall be the sequence in anticodon of tRNA
(a) UAG
(b) ATC
(c) ATG
(d) UAC
Answer: (a)
2.DNA sequence of ATTCGATG is transcribed as
(a) AUUCGAUG
(b) UAAGCUAC
(c) CAUCGAAU
(d) GUAGCUUA
Answer: (b)
3.DNA strand with nitrogen base sequence ATTGCC will have sequence in mRNA
(a) UAACGC
(b) ATCGCC
(c) ATTGCA
(d) AGGACC
Answer: (a)
4.Double chained DNA strand is made radioactive in both its chains. It is allowed to replicate twice in non-radioactive medium. The result would be
(a) All strands have radioactivity
(b) Half the strands have radioactivity
(c) Three strands have radioactivity
(d) Radioactivity is absent in all strands
Answer: (b)
5.Double helical structure of DNA was proposed by
(a) Kornberg
(b) Nirenberg
(c) Watson and Crick
(d) Wilkins and Franklin
Answer: (c)
6.Functional unit of gene that specifies synthesis of one polypeptide is
(a) Codon
(b) Cistron
(c) Recon
(d) Muton
Answer: (b)
7.Gene is segment of
(a) RNA
(b) DNA
(c) RNA or DNA
(d) Both DNA and RNA
Answer: (b)
8.Genetically engineered bacteria are being used in commercial production of
(a) Melatonin
(b) Testoteron
(c) Human insuline
(d) Thyroxine
Answer: (c)
9.Haploid plant cultures are got from
(a) Leaves
(b) Root tip
(c) Pollen grain
(d) Buds
Answer: (c)
10.Hydrogen bonds present between cytosine and guanosine are
(a) 2
(b) 3
(c) 1
(d) 4
Answer: (b)


------------------------------------------ Best Wishes: Dr.Ehab Aboueladab, Tel:01007834123 Email:ehab10f@gmail.com,ehababoueladab@yahoo.com ------------------------------------------
Post a Comment