Saturday, September 29, 2012

Molecular Biology – Multiple Choice

1.In a DNA molecule cytosine is 18%. Percentage of adenine would be
(a) 32%
(b) 64%
(c) 36%
(d) 18%
Answer: (a)
2.In AGCT of DNA hydrogen bonds and base pairings occur between
(a) A-U, C-G
(b) A-C, G-T
(c) A-G,C-T
(d) A-T,C-G
Answer: (d)
3.In callus culture, roots can be induced by the supply of
(a) Auxin and no cytokinin
(b) Higher concentration of auxin and lower concentration of cytokinin
(c) Higher concentration of cytokinin and lower concentration of auxin
(d) Both auxin and cytokinin in equal proportions.
Answer: (b)
4.In DNA, adenine pairs with
(a) Guanine
(b) Thymine
(c) Cytosine
(d) Uracil
Answer: (b)
5.In DNA, guanine lies opposite
(a) Uracil
(b) Cytosine
(c) Adenine
(d) thymine
Answer: (b)
6.In double helix of DNA, the two DNA strands are
(a) Coiled around a common axis
(b) coiled around each other
(c) coiled differently
(d) Colied over protein sheath
Answer: (a)
7.In RNA, thymine is replaced by
(a) Adenine
(b) Guanine
(c) Cytosine
(d) Uracil
Answer: (d)
8.In tissue / bacterial culture glassware and nutrients are sterilized through
(a) Water bath at 200° C
(b) Dry air oven at 200° C
(c) Dehumidifire
(d) Autoclave
Answer: (d)
9.In tissue culture, callus can be induced to form shoot or root by altering the ratio of
(a) Auxin to cytokinin
(b) Cytokinin to ethylene
(c)  Auxin to gibberellin
(d) Gibberellin to cytokinin
Answer: (a)
10.Initiation codon of protein synthesis (in eucaryotes) is
(a) GUA
(b) GCA
(c) CCA
(d) AUG
Answer: (d)


------------------------------------------ Best Wishes: Dr.Ehab Aboueladab, Tel:01007834123 Email:ehab10f@gmail.com,ehababoueladab@yahoo.com ------------------------------------------
Post a Comment