Monday, October 1, 2012

Genetic Basis of Inheritance-3


21. Recessive mutations are expressed in
a)Homozygous condition
b)Heterozygous condition
c)Next generation
d)Same generation
22. Which one can induce polyploidy?
a)Colchicine
b)Acridines
c)Ethylene
d)Maleic hydrazide
23. Harmful mutations do not get eliminated from gene pool because
a)They have survival value
b)Genetic drift
c)They are formed repeatedly
d)They are recessive and carried by heterozygous individuals
24. If haploid chromosome number is 10, the monosomic number shall be
a)9
b)18
c)10
d)19
25. A normal green male Maize is crossed with albino female. The progeny is albino is albino because
a)Trait for albinism is dominant
b)The albinos have biochemical to destroy plastids derived from green male
c)Plastids are inherited from female parent
d)Green plastids of male must have mutated
26. Which crop variety is not due to induced mutations?
a)Reimei of rice
b)Prabhat of Arhar
c)Sharbati sonora of wheat
d)Aruna of castor
27. Smallest segment of genetic material affected by mutation is
a)Recon
b)Cistron
c)Muton
d)Exon
28. Triticum aestivum (bread wheat) is
a)Tetraploid
b)Hexaploid
c)Diploid
d)Haploid
29. Which one is de novo mutation?
a)TT×TT→TT
b)tt×tt→Tt
c)Tt×tt→Tt
d)Tt×Tt→TT,Tt,tt
30. If BB represents barr body and Y0Y−body, XXY or Klinefelters syndrome has
a)BB-1,Y0−0
b)BB-1,Y0-1
c)BB-0,Y0-1
d)BB-2,Y0-1
Answer
21A,22A,23D,24D,25C,26D,27C,28B,29B,30B


------------------------------------------ Best Wishes: Dr.Ehab Aboueladab, Tel:01007834123 Email:ehab10f@gmail.com,ehababoueladab@yahoo.com ------------------------------------------
Post a Comment