Monday, October 1, 2012

Genetic Basis of Inheritance-4


31. A colour blind daughter is born in case of
a)colour blind mother, normal father
b)carrier mother, colour blind father
c)Normal mother, colour blind father
d)carrier mother, normal father
32. Euploidy is
a)one chromosome more than haploid set
b)one chromosome more than diploid set
c)one chromosome less than haploid set
d)Excat multiple of haploid set of chromosomes
33. Exchange of one part of a chromosome with a part of the same or another chromosome is
a)Inversion
b)crossing over
c)Translocation
d)Nucleolus
34. Determination of percentage of crossing over between two linked genes is important in
a)maintaining heterozygosity in population
b)indicating relative position of genes in chromosomes
c)fixation of heterosis in organisms
d)explaining the phenomenon of coupling and repulsion
35. In Drosophila, XXY is female. In humans it represents an abnormal male because
a)Y-Chromosome induces male traits in humans
b)Y-chromosome is essential for female sex in Drosophila
c)Y-chromosome is not essential for male sex in humans
d)none of these
36. A woman has a child with Klinefelter’s syndrome. Number of barr bodies present in the child is
a)one
b)Two
c)three
d)None
37. Genes exclusively present on Y-chromosome are called
a)sex-linked
b)Holandric
c)Hologynic
d)Histone
38. In humans, Philadelphia chromosome formed by reciprocal translocation between chromosomes
a)9 and 21
b)9 and 22
c)9 and 20
d)20 and 10
39. According to genetic balance theory, X/A=1.5 will make the individual
a)Male
b)Metafemale
c)Intersex
d)None of the above
40. Number of barr bodies in XXXX female would be
a)4
b)3
c)2
d)1
Answer
31B,32D,33C,34B,35A,36A,37B,38B,39B,40B


------------------------------------------ Best Wishes: Dr.Ehab Aboueladab, Tel:01007834123 Email:ehab10f@gmail.com,ehababoueladab@yahoo.com ------------------------------------------
Post a Comment