Monday, October 1, 2012

Genetic Basis of Inheritance-5


41. An inborn error of metabolism which eventually affects mental development is
a)Albinism
b)Phenylketonuria
c)Anaemia
d)Bleeder’s disease
42. Male is haploid in
a)Lizard
b)Cockroach
c)Honey bee
d)Bats
43. Klinefelter’s syndrome has number of chromosomes
a)47
b)46
c)45
d)44
44. One gene one enzyme hypothesis was proposed by
a)Jacob and Monod
b)Beadle and Tatum
c)Watson and Crick
d)Garrod and Jensen
45. DNA replication is
a)Conservative and discontinuous
b)Semiconservative and semidiscontinuous
c)Semiconservative and discontinuous
d)Conservative
46. Experimental material in the study of DNA replication has been
a)Escherichia coli
b)Neurospora crassa
c)Pneumococcus
d)Drosophila melanogaster
47. Nuclcotide arrangement in DNA can be seen by
a)X-ray crystallography
b)Electron microscope
c)Ultracentrifuge
d)Light microscope
48. A DNA with unequal nitrogen bases would most probably be
a)Single stranded
b)Double stranded
c)Triple stranded
d)Four stranded
49. Transcription involves synthesis of
a)DNA
b)tRNA
c)mRNA
d)rRNA
50. DNA tempalte sequence of CTGATAGC is transcribed over mRNA as
a)GUCTUTCG
b)GACUAUCG
c)GAUTATUG
d)UACTATCU
Answer
41B,42C,43A,44B,45B,46A,47A,48A,49C,50B


------------------------------------------ Best Wishes: Dr.Ehab Aboueladab, Tel:01007834123 Email:ehab10f@gmail.com,ehababoueladab@yahoo.com ------------------------------------------
Post a Comment