Monday, October 1, 2012

Genetic Basis of Inheritance


11. Turner’s syndrome is characterised by chromosomes
a)46
b)45
c)47
d)48
12. Nucleosome core is made of
a)H1,H2A, H2B and H3
b)H1,H2A, H2B, H3 and H4
c)H1, H2A, H2B, H4
d)H2A, H2B, H3 and H4
13. In human beings 45 chromosomes/single X/XO abnormality causes
a)Down’s syndrome
b)Klinefelter’s syndrome
c)Turner’s syndrome
d)Edward’s syndrome
14. Sex of a child is due to
a)size of ovum
b)Health of father
c)Sex chromosome of father/sperm
d)Sex chromosome of mother/ovum
15. Diploid chromosome number in humans is
a)46
b)44
c)48
d)42
16. In a dihybrid cross, two recessive genes showed 10% recombinants. The distance between two genes is
a)10 map units
b)20 map units
c)30 map units
d)40 map units
17. Sex linked characters are generally
a)Lethal
b)recessive
c)dominant
d)not inherited
18. Trisomy has chromosome complement of
a)2n-1
b)2n-1-1
c)2n+1+1
d)2n+1
19. Muller was awarded Nobel prize in 1946 for his work on
a)Protein synthesis
b)chemistry of nucleic acids
c)cancer
d)X-ray induced mutations
20. Mutations used in agriculture are commonly
a)Induced
b)spontaneous
c)Lethal
d)recessive and lethal
Answer
11B,12D,13C,14C,15A,16A,17B,18D,19D,20A

------------------------------------------ Best Wishes: Dr.Ehab Aboueladab, Tel:01007834123 Email:ehab10f@gmail.com,ehababoueladab@yahoo.com ------------------------------------------
Post a Comment