Tuesday, November 6, 2012

Cell Biology Model question


1. The term cell was coined by
a) Schwann
b) Robert Hooke
c) de Bary
d) Tatum
2. Cell theory was proposed by
a) Beadle and Tatum
b) Robert Hooke
c) Schleiden and Schwann
d) Leenuwenhoeck
3. The cell theory is not applicable to
a) Bacteria
b) algae
c) Virus
d) fungi
4. Semiautonomous organelle in the cell is
a) Peroxisomes
b) Chloroplast
c) Endoplasmic reticulam
d) Golgibodies
5. The membrane around the vacuole is called
a) cytoplast
b) tonoplast
c) amyloplast
d) elaioplast
6. Identify the non -membraneous organelle from the following
a) Ribosome
b) Endoplasmic reticulam
c) Nucleus
d) Chloroplast
7. Microfilaments are composed mainly of a protein called
a) actin
b)tubulin
c) myosin
d) chitin
8. Experiments demonstrating the importance of the nucleus in controlling the growth of the cell was performed in
a) Starfish
b) Acetabularia
c) Neurospora
d) Leucocytes
9. Which of the following is associated with the structure of Golgicomplex?
a) Cristae
b) Cisternae
c) Annuli
d) Quatasomes
10. The subunit of prokaryotic ribosomes are
a) 60 S+40 S
b) 70 S+30 S
c) 60 S+30 S
d) 50 S+30 S
11. Plant cell wall mainly composed of
a) cellulose
b) starch
c) protein
d) lipid
12. Smooth endoplasmic reticulam is the site of
a) protein synthesis
b) carbohydrate synthesis
c) amino acid synthesis
d) Lipid synthesis
13. In higher plants, the shape of the chloroplast is
a) Discoid
b) cup shaped
c) girdle shaped
d) ribbon shaped
14. The main function of Centrosome is
a) Secretion
b) osmoregulation
c) Protein synthesis
d) Formation of spindle fibre
15. Assembly of two subunits 40 S and 60 S of the ribosome is
a) 100 S unit
b) 80 S unit
c) 70 S unit
d) 90 S unit
Answers:

1- b
2- c
3-c
4-b
5-b
6-a
7-a
8-b
9-b
10-d
11-a
12-d
13-a
14-d
15-b


------------------------------------------ Best Wishes: Dr.Ehab Aboueladab, Tel:01007834123 Email:ehab10f@gmail.com,ehababoueladab@yahoo.com ------------------------------------------
Post a Comment