Wednesday, November 7, 2012

MCQ plant physiology -photosynthesis

 
 
1.  Photosynthetic pigments are located in
a) stroma
b) grana
c) cytoplasm
d) thylakoids
2. The Dark reaction of photosynthesis was worked out by:
a) Hatch and Slack
b) Melvin Clavin
c) Arnold
d) Emerson
3. During photosynthesis oxygen is evolved from
a) carbohydrates
b) proteins
c) sunlight
d) water
4. Light reaction occur in
a) Grana
b) stroma
c) thylakods
d) mitochondria
5. Photosynthetic pigments absorb
a)  UV radiation
b) IR radiation
c)  Visible radiation
d) Gama radiation
6.  In cyclic photophorylation the high energy electrons are driven out from
a) Chlorophyll a 683
b) P 700
c) Chlorophyll a 673
d) P 870
7. One among the following elements is very important for photolysis of water
a) Mg
b) Mn
c) Fe
d) Zn
8.  The hypothesis that all photosynthesis organisms require a source of hydrogen was first proposed by
a) Van Niel
b) Hatch and Slack
c) Hill
d) Ruber and Kamen
9. In the photosynthesis process, PS II absorbs energy at or just below
a) 700 nm
b) 870 nm
c) 680 nm
d) 780 nm
10. The amount of ATP required for the synthesis of one glucose molecule in C4 pathway is
a) 18 ATP
b) 30 ATP
c) 12 ATP
d) 24 ATP
11.  In bacterial photosynthesis comes from
a) H2S
b) H2O
c) H2SO4
d) NH3
12.  Isotopes popularly known to have been used in study of photosynthesis:
a) C16 and N15
b) C14 and O16
c) P32 and C12
d) C11 and P32
13. Dark reaction is traced by
a) O19
b) P32
c) X-rays
d) 14CO2

14. Photosynthesis is maximum in
a) Blue light
b) Red light
c)  Blue and green light
d) Blue and red light
15. Law of limiting factor was proposed by
a) Black man
b) Hill
c) Arnold
d) Engle man

Answers:

1- d
2- b
3-d
4-a
5-c
6-b
7-a
8-a
9-c
10-b
11-a
12-b
13-d
14-b
15-a


------------------------------------------ Best Wishes: Dr.Ehab Aboueladab, Tel:01007834123 Email:ehab10f@gmail.com,ehababoueladab@yahoo.com ------------------------------------------
Post a Comment