Saturday, September 29, 2012

Bio-molecules


1. The simplest amino acid is
a)Glycine    b)Lysine   c)Tyrosine   d)Aspartic acid
2. A source of maximum energy is
a)Carbohydrate    b)Fat   c)Protein   d)Vitamins
3. Besides nucleus, DNA is also present in
a)Mitochondria    b)Lysosomes   c)Golgi apparatus   d)Ribosomes
4. Purines of RNA are
a)Guanine and adenine    b)Uracil and thymine   c)Adenine and cytosine   d)Uracil and guanine
5. Structure of DNA was given by
a)Kornberg    b)Nirenberg   c)Watson and Crick   d)Holley and Nirenberg
6. Cellulose is
a)Hexosan polysaccharide    b)Pentosan polysaccharide   c)Heptopolysaccharide   d)Heteropolysaccharide
7. Proteins were named by
a)Berzelius    b)Sanger   c)Fleming   d)Dujardin
8. Purine bases of DNA are
a)A and G    b)A and C   c)C and T   d)A and U
9. Bond present between two nucleotides of a polynucleotide is
a)Covalent bond    b)Hydrogen bond   c)Phosphodiester bond   d)high energy phosphate bond
10. The protein part of enzyme is
a)Prosthetic group    b)Apoenzyme   c)Holoenzyme   d)Zymogen
Answer
1a,2b,3a,4a,5c,6a,7a,8a,9c,10b

****************************************


1: Water molecule has characteristics of
(A) Acid
(B) Base
(C) Both acid and base
(D) None of these
2: The amount of heat must be absorbed or lost by 1g of that substance to change its temperature by 1 C°
(A) Specific heat
(B) Heat of vaporization
(C) Both A and B
(D) None of these
3: During the conversion of ATP into ADP __________ energy is released.
(A) 31.81 KJ / mole
(B) 7.3 K.Cal / mole
(C) 61.8 KJ / mole
(D) Both A and B.
4: Molecular formula of Stearin fat is
(A) C57 H110 O6
(B) C57 H98 O6
(C) C57 H104 O8
(D) C57 H104 O6
5: The carbohydrate molecule which yield 2 to 10 monosaccharide molecules on hydrolysis are
(A) Polysaccharides
(B) Oligosaccharides
(C) Monosaccharides
(D) Heterosaccharides
6: It is estimated that a person of average size contains 16 Kg of fat which is equivalent to
(A) 244000 K.Cal of energy
(B) 164000 K.Cal of energy
(C) 144000 K.Cal of energy
(D) 188000 K.Cal of energy
7: The four interconnected rings of steroid molecule have total
(A) 12 carbon
(B) 15 carbon
(C) 16 carbon
(D) 17 carbon
8: ATP is an example of
A) Mononucleotide
(B) Dinucleotide
(C) Polynucleotide
(D) None of these
9: The process of making a polypeptide sequence from the genetic code of mRNA molecule associated with a ribosomes termed as
(A) Transduction
(B) Translation
(C) Transformation
(D) Transcription
10: NAD is an example of
(A) Mononucleotide
(B) Dinucleotide
(C) Coenzyme
(D) Both B and C

Answer

1. C, 2. A, 3. D, 4. A, 5. B, 6. C, 7. D, 8. A, 9. B, 10. D
*********************************************************
1: Waxes from protective coating on
(A) Leaves
(B) Fruits
(C) Animal’s skin
(D) All of these
2: The four nitrogenous bases which form the code words for DNA language are
(A) ACTU
(B) UTAC
(C) AGTU
(D) AGCT
3: DNA and RNA differ in
(A) Sugar only
(B) Sugar and purines
(C) Sugar and pyrimindines
(D) Sugar & phosphate
4: A bond formed between carboxylic acid and alcohol is
(A) Ester bond
(B) Amide bond
(C) Phosphate bond
(D) Ionic bond
5: When amino acids in a polypeptide chain are arranged in spiral manner, it is called
(A) Primary structure
(B) Secondary structure
(C) Tertiary structure
(D) Quaternary structure
6: The step of protein synthesis in which the information contained specific segment of DNA is copied into RNA is called
(A) Transduction
(B) Translation
(C) Transformation
(D) Transcription
7: Choose the pair of terms that completes this sentence
Nucleotides are to __________as ____________ are proteins.
(A) Aminoacids______Polypeptides
(B) Genes _______ Enzymes
(C) Nucleic acids _____ Amino acids
(D) Polymers _____ Peptides
8: Which of these terms includes all others in the list
(A) Nucleic acid
(B) Purine
(C) Nucleotide
(D) Nitrogenous base
9 The compounds made up of simple repeating isoprenoid units are called
(A) Neutral lipids
(B) Terpenoids
(C) Waxes
(D) All of these
10: The term Protein was coined by
(A) Berzelius
(B) G.J. Murlder
(C) Bloor
(D) T.H. Morgan
Answer
1. D,2. D,3. C,4. A,5. B,6. D,7. C,8. A,9. B,10. A,
***************************************************************
1: Which of these is NOT a function of lipids?
(A) Long term energy storage
(B) Structures in cells
(C) Sex hormones
(D) Enzymes
2: All living things use the same ___ amino acids.
(A) 4
(B) 20
(C) 100
(D) 64
3: Which of these is NOT a nucleotide base found in DNA?
(A) Uracil
(B) Adenine
(C) Guanine;
(D) Thymine
4: ATP consists of the ____________________, ribose sugar, , and phosphate group, PO4-2) plus two otherphosphate groups.
(A) Cytosine base
(B) Guanine base
(C) Thymine base
(D) Adenine base
5: Membrane carbohydrates when linked to lipids are called
(A) Sphingolipids
(B) Glycolipids
(C) Phospholipids
(D) Sterols
6: Lactose is present in
(A) Sugar cane
(B) Fruits
(C) Milk
(D) Egg
7: A disaccharide that gives two molecules of glucose on hydrolysis is
(A) Sucrose
(B) Lactose
(C) Maltose
(D) None of these
8: In sugar cane and sugar beet, the storage product is
(A) Maltose
(B) Sucrose
(C) Lactose
(D) Isomaltose
9: One molecule of glucose and one molecule of galactose form
(A) Maltose
(B) Sucrose
(C) Lactose
(D) Isomaltose
10: Nucleic acids are related with
(A) Respiration
(B) Photosynthesis
(C) Heredity
(D) None of these
Answer
1. D,2. B,3. A,4. D,5. B,6. C,7. C,8. B,9. C,10. C
********************************************************************
1: It is an animal storage product that accumulates in the vertebrate liver and muscles.
(A) Cellulose
(B) Chitin
(C) Glycogen
(D) Fructose
2: Asymmetrical lipid molecules with a hydrophilic head and a hydrophobic tail, with a phosphate group in place of one of the three fatty acid chains.
(A) Wax
(B) Terpenoid
(C) Steroid
(D) Phospholipid
3: Triglycerides that are solid at room temperature.
(A) Fats
(B) Oils
(C) Linoleic acid
(D) None of these
4: Triglycerides that are liquid at room temperature.
(A) Fats
(B) Oils
(C) Stearin
(D) All of these
5: A chemical group composed of a central phosphorous bonded to four oxygen.
(A) Carbonyl group
(B) Sulfhydryl group
(C) Carboxylic
(D) Phosphate group
6: Nucleic acids are polymers composed of monomer units known as
(A) Amino acids
(B) Nucleosides
(C) Nucleotides
(D) Nitrogenous bases
7: There are __________ nitrogenous bases.
(A) Four
(B) Five
(C) Six
(D) Three
8: The form of RNA that delivers information from DNA to be used in making a protein is _______________.
(A) messenger RNA
(B) ribosomal RNA
(C) transfer RNA
9: RNA occurs in
(A) Nucleus
(B) Cytoplasm
(C) Both A and B
(D) Nucleoplam
10: The monomer that makes up polysaccharides is
(A) Amino acids
(B) Glucose
(C) Fatty acids
(D) Glycerol
Answer
1. C,2. D,3. A,4. B,5. D,6. C,7. B,8. A,9. C,10. B
*************************************************************
1: The functional group –COOH is
(A) Acidic
(B) Basic
(C) Never ionized
(D) All options are correct
2: Which of these is an example of hydrolysis
(A) Amino acid + amino acid – Dipeptide + H2O
(B) Dipeptide + H2O—amino acid + amino acid
(C) Both A and B
(D) Neither of these is correct
3: A fatty acid is unsaturated if it
(A) Contains hydrogen
(B) Contains double bonds
(C) Contains an acidic group
(D) Bonds to glycogen
4: A hormone is an example of which functional class of proteins.
(A) Contractile
(B) Structural
(C) Regulatory
(D) Cyclic
5: The Sugar found in RNA is
(A) Fructose
(B) Galactose
(C) Deoxyribose
(D) Ribose
6: Steroid are classified as
(A) Carbohydrates
(B) Lipids
(C) Proteins
(D) Nucleic acids
7: Hemoglobin is an example of which functional class of protein
(A) Contractile
(B) Structural
(C) Regulatory
(D) Transportive
8: In RNA the Nitrogen base that takes the place of thymine is
(A) Adenine
(B) Cytosine
(C) Uracil
(D) Guanine
9: The Suffix that denotes a sugar is
(A) ase
(B) ose
(C) ide
(D) amide
10: Two different molecule belonging to different categories, usually combine together to form
(A) Homomer molecule
(B) Macro molecule
(C) Conjugated molecule
(D) All options are correct
Answer
1. A,2. B,3. B,4. C,5. D,6. B,7. D,8. C,9. C,10. C
***************************************************************
1: A bond that forms between a positively charged hydrogen atom of one molecule and a negative charged region of another molecule is a(n)
(A) Ionic bond 
(B) Hydrogen bond
(C) Covalent bond 

(D) Basic bond
2: Dehydration and hydrolysis reactions involve removing or adding ___________to macromolecule subunits.
(A) CH and NH2 
(B) C and H
(C) -COOH and H 


(D) OH and H
3: A chemical “buffer”
(A) can donate a H+ when the solution becomes too basic
(B) can absorb a H+ when the solution becomes too acidic
(C) is utilized in living systems to maintain correct pH 
(D) All of the above are correct
4: Nucleotides have a nitrogenous base attached to a sugar at the 
(A) 1’ carbon 
(B) 3’ carbon
(C) 4’ carbon 

(D) 5’ carbon
5: If three molecules of a fatty acid, each having the formula C16H22COOH, were joined to a molecule of glycerol (C3H8O3), the resulting molecule would have the formula
(A) C48H68O6
(B) C48H74O6
(C) C54H71O6 

(D) C54H68O9
6: This aminoacid is called


(A) Glycine
(B) Alanine
(C) Leucine
(D) Valine
7: Monosaccharides contain carbon atoms
(A) 3-7 
(B) 3-6
(C) 3-9 

(D) 3-10
8: Stearin is
(A) Fatty acid 
(B) Saturated acylglycerol
(C) Unsaturated acylglycerol 

(D) None of these
9: Energy absorbed to change water from liquid to gas is called
(A) Latent heat of fusion 
(B) High surface tension
(C) Heat of vaporization 

(D) High heat capacity
10: The sources of carbohydrates are green plants. These are primary product of 
(A) Respiration 
(B) Catabolism
(C) Photosynthesis 

(D) All A, B and C
Answer
1. B, 2. D, 3. D, 4. A, 5. C, 6. B, 7. A, 8. B, 9. C, 10. C
***********************************************************************









------------------------------------------ Best Wishes: Dr.Ehab Aboueladab, Tel:01007834123 Email:ehab10f@gmail.com,ehababoueladab@yahoo.com ------------------------------------------
Post a Comment