Sunday, October 28, 2012

Multiple Choice Questions- Chemistry of Carbohydrates


Q.1-Which of the followings is a simple sugar or monosaccharide?
a) Galactose
b) Lactose
c) Maltose
d) Sucrose
Q.2- What is the molecular formula for Glucose?
a) CH3OH
b) C6H1206
c) C12H22O11
d) C6H12O5
Q.3- Maltose is composed of which two sugars?
a) Glucose and Glucose
b) Glucose and Galactose
c) Glucose and Fructose
d) Fructose and Galactose
Q.4- In which form is Glucose stored in animals?
a) Starch
b) Glycogen
c) Dextrins
d) Cellulose
Q.5-All are glucosans (polymers of glucose) except-
a) Glycogen
b) Inulin
c) Starch
d) Cellulose
Q.6- Choose the Aldose sugar out of the followings-
a) Sucrose
b) Ribulose
c) Fructose
d) Ribose
Q.7- Choose the keto triose-
a) Glyceraldehyde
b) Erythrose
c) Dihydroxyacetone
d) Arabinose
Q.8- A pentose sugar present in the heart muscle is-
a) Xylose
b) Lyxose
c) Xylulose
d) Aldose
Q.9- α-D Glucose and β- D glucose are-
a) Epimers
b) Keto- Aldose Isomers
c) Anomers
d) Optical isomers
Q.10- All tests are negative for sucrose except-
a) Benedict
b) Seliwanoff
c) Barfoed
d) Osazone
Q.11- Glucose can have ————- isomers due to the presence of 4 asymmetric carbon atoms-
a) 4
b) 12
c) 8
d) 16
Q.12- Galactose and Glucose are-
a) Epimers
b) Isomers
c) Anomers
d)Ketose- Aldose isomers
Q.13- The compounds having same structural formula but differing in configuration around one carbon atom are called-
a) Optical isomers
b) Stereo isomers
c) Anomers
d) Epimers
Q.14- What does the following equation represent?   
 α-D Glucose +112ο+52.5ο  +19οβ- D glucose
 a) Stereo isomerism
b) Mutarotation
c) Optical isomerism
d) Epimerization
Q.15- The carbohydrate of blood group substance is-
a) Fucose
b) Xylose
c) Lyxose
d) Fructose
Q.16- Dulcitol is a -
a) Sugar acid
b) Amino sugar
c) Deoxysugars
d) Sugar alcohol
Q.17- Which of the following is a non reducing sugar-
a) Arabinose
b) Erythrose
c) Trehalose
d) Ribulose
Q.18- A Polysaccharide formed by β14 Glycosidic linkages is-
a) Starch
b) Dextrin
c) Glycogen
d) Cellulose
Q.19-Invert sugar is-
a) Starch
b) Glucose
c) Fructose
d) Hydrolytic product of Sucrose
Q.20- The Polysaccharide found in the exoskeleton of insects is-
a) Hyaluronic acid
b) Cellulose
c) Chitin
d) Chondrosamine
Q,21- Which of the following is a polymer of fructose?
a) Inulin
b)Dextrin
c) Cellulose
d) Glycogen
Q.22- A disaccharide produced on hydrolysis of starch is called-
a) Sucrose
b) Lactose
c) Maltose
d) Trehalose
Q.23-The typical cyclical structure of Glucose is α and β D-
a) Glucopyranose
b) Glucoside
c) Glucofuranose
d) Glucosamine
Q.24- Which test can be undertaken to differentiate between Glucose and Fructose?
a) Benedict
b) Molisch
c) Seliwanoff
d) Osazone
Q.25- Which of the following molecules is a carbohydrate?
a) C3 H7O2N
b) C13H26O2
c) C6H12O6
d) C20H40O2
Q.26- Which of the following monosaccharides is not an aldose?
a) Ribose
b) Fructose
c) Glucose
d) Glyceraldehyde
Q.27-Which of following is an anomeric pair?
a) D-glucose and L-glucose
b) α-D-glucose and β-D-glucose
c) D-glucose and D-fructose
d) α-D-glucose and β-L-glucose
Q.28- Which of the following monosaccharides is not a carboxylic acid?
a) Glucuronate
b) Gluconate
c) Glucose
d) Muramic acid
Q.29- From the abbreviated name of the compound Gal (β 1 →4) Glc, we know that:
a) The glucose residue is the β anomer.
b) The galactose residue is at the non reducing end.
c) C-4 of glucose is joined toC-1 of galactose by a glycosidic bond.
d) The compound is in its furanose form
Q.30- The compound that consists of ribose linked by an N-glycosidic bond to N-9 of adenine is:
a) A purine nucleotide.
b) A pyrimidine nucleotide.
c) Adenosine.
d) AMP

Key to answers
1)-a,      2)-b,      3)-a,      4)-b,      5)-b,      6)-d,     7)-c,      8)-b,     9)-c,      10)-b,   11)-d,    12)-a,    13)-d,
14)-b,    15)-a,    16)-d,   17)-c,    18)-d,   19)-d,   20)-c,   21)-a,    22)-c,   23)-a,   24)-c,   25)-c,   26)-b,  
27)-b,   28)-c,   29)-c,   30)-c




------------------------------------------ Best Wishes: Dr.Ehab Aboueladab, Tel:01007834123 Email:ehab10f@gmail.com,ehababoueladab@yahoo.com ------------------------------------------
Post a Comment